mailto: cad@cad-art.hu
Üdvözöljük kedves
FELHASZNÁLÓ !
Termékek, szolgáltatások
Írta: CAD-ART Időpont: 2007. április 16., hétfő, 16:08 GMT
Inventor
Az Autodesk® Inventor™ szoftvercsalád a legjobb választás azon AutoCAD® felhasználók számára, akik szeretnék kihasználni a 3D előnyeit, de nem kívánják feladni a 2D tervadatokba és az AutoCAD szoftverhez kapcsolódó műszaki szakértelembe eszközölt befektetéseiket. A koncepciótól a gyártásig terjedő folyamat felgyorsítását és egyszerűsítését innovatív módon elősegítő Inventor értékesítési példányszáma már hat éve folyamatosan meghaladja a versenytársak értékesítési példányszámait.

Az Autodesk Inventor 2008 újdonságai

 

Az Autodesk Inventor 2008 termékcsalád átfogó és egységes tervezőeszközöket biztosít a 3D tervezéshez és dokumentáláshoz, a vezetékrendszerek létrehozásához és a tervek értékeléséhez. Az Inventor termékvonal minden programcsomagja tartalmaz egy hatékony adatkezelő szoftvert, valamint az AutoCAD® Mechanical szoftvert a 2D rajzoláshoz és a kirészletezéshez.

Az Autodesk Inventor Suite 2008 legfontosabb funkciói:

 

Digitális prototípusok

Győződjön meg a terv működőképességéről még azelőtt, hogy a prototípus elkészítésére vagy a gyártás szerszámozására költene! Az Inventor szoftverben a 3D digitális prototípusok teljes és pontos modellek, amelyek lehetővé teszik, hogy a felhasználók munka közben ellenőrizzék mérnöki döntéseiket és magát a tervet, minimálisra csökkentsék a tényleges prototípusok szükségességét és elkerüljék a gyártás megindítása utáni költséges módosításokat.


3D digitális prototípus-készítés (TOVÁBBFEJLESZTETT)
A tervezési ciklus korai szakaszában ellenőrizhető és szimulálható a terv még innovatívabb, még jobb minőségű termékek kialakításához, illetve a gyártási költség és a piacrakerülési-idő csökkentéséhez.

 • Az alkatrészek és az összeállítások készítése során felvázolhatók és kidolgozhatók a tervfunkciók a prototípus elkészítése és az alkatrészek véglegesítése előtt.
 • A vázlatok, alkatrészek és részösszeállítások könnyedén megtekinthetők létrehozás közben és után a modell környezetében, ami segíti a helyes tervezési döntések meghozatalát az egész folyamat során.

A helyzetábrázolásokkal különböző állapotokban értékelhető az összeállítás.

Ütközésvizsgálat és érintkezésvizsgálat

A költséges hibák elkerülhetők, a gyárthatóság pedig megkönnyíthető, ha az összeállítások vizsgálata az Inventor programon belül történik.

 • Az alkatrészek ütközése automatizált eszközökkel ellenőrizhető, így az alkatrészek megfelelő mérete meghatározható.
 • Vontathat egy részegységet úgy, hogy ütközzön egy másik részegységgel, majd ellenőrizheti, hogy megfelelő-e a működés.

A választott részegységeket elkülönítheti egy érintkezéskészletbe annak ellenőrzéséhez, hogy a részegységek a várt mechanikus mozgást végzik-e.

 

Automatikus korlátok
A hibák és a változtatások száma csökkenthető a fő tervezési szabályok automatikus figyelésével. Az Automatikus korlátok színnel jelzik, ha egy figyelés alatt álló paraméter túllépi az előre meghatározott értéket. Az Automatikus korlátokkal felügyelhető a hosszúság, a távolság, a szög, az átmérő, a hurok hossza, a terület, a térfogat és a tömeg.

Fizikai jellemzők
Jobb termékeket tervezhet, ha a virtuális prototípus elkészítéséhez valós tulajdonságokat használ fel. Az Inventor programban létrehozott alkatrészek és összeállítások fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segítenek a fontos tervezői döntések meghozatalában. A figyelhető tulajdonságok közé tartozik például a tömegközéppont, az anyagtípus, a sűrűség, a szín és a mintázat.

Összeállítás mentése STL-formátumba (ÚJ)
Az Inventor összeállításokból gyorsan létrehozhat STL-fájlokat a prototípusgyártó-rendszerekhez. A sztereolitográfia (STL) fájlformátumba közvetlenül az Inventor összeállítás-környezetből menthet.

AutoCAD-integráció

Csak az Inventor tartalmazza a DWG TrueConnect-rendszert, amely a DWG-formátum közvetlen olvasásával és írásával az iparágban a legjobban oldja meg a 2D és 3D tervek integrálását. A DWG-formátumban megmarad a 3D tervadatok teljes asszociativitása, és nincs szükség konvertálóalkalmazások használatára.

A DWG™-fájlként elmentett Inventor rajzok biztosítják a megtekintés és a nyomtatás lehetőségét, és száz százalékos megjelenítési hűséget biztosítanak a gyártási információk fejlett megosztásához. A DWG-olvasásnak köszönhetően értékes idő takarítható meg, mivel az AutoCAD-tervek az Inventor szoftverben is megnyithatók. Egyszerűen összekapcsolhatók a 3D alkatrészek és összeállítás-tervekről generált nézetek az AutoCAD-adatokkal, például a kapcsolási rajzokkal és az üzemelrendezési vázlatokkal. A régi 2D rajzok frissíthetők a 3D tervekről készült nézetek beszúrásával, így csökkenthetők a meglévő berendezések fejlesztésének költsége.

Egyszerű használat (TOVÁBBFEJLESZTETT)
Az AutoCAD felhasználók kevesebb idő alatt, kevesebb képzéssel magas szinten sajátíthatják el a 3D tervezési munkafolyamatokat. Az AutoCAD-rendszerről az Inventor szoftverre könnyű az áttérés, mert a tervezési környezet ismerős, az ikonok könnyen azonosíthatók, a billentyűparancsok kompatibilisek az AutoCAD szoftverrel, a kérdések a mutató mellet jelennek meg és a parancsok ismételhetők. A felhasználói profilok lehetővé teszik, hogy a felhasználók saját munkájukhoz alakítsák az Inventor programot, amely külön beépített profilokkal támogatja az AutoCAD- és Inventor-szakértők munkáját. Emellett lehetőség van a felhasználói beállítások számítógépek közötti átvitelére a profil XML-fájlba történő exportálásával.

  

 

DWG mentése (ÚJ)
A DWG-technológia 3D tervezési munkafolyamatba történő integrálásával előnyösebben kihasználható a meglévő szakértelem, könnyen kombinálhatóak az alkatrészek; az összeállítások és a kapcsolási rajzok és könnyebbé válik a kommunikáció a DWG-technológiát használó szállítókkal és partnerekkel. Ez a szolgáltatás az Inventor rajznézeteket DWG-fájlban tárolja, így lehetőséget biztosít az AutoCAD szoftverben történő megtekintésre, nyomtatásra és mérésre, biztosítja a részlethű megjelenítést és teljes mértékben követi a rajzok frissítéseit.

DWG megnyitása (ÚJ)
A 2D tervadatok az AutoCAD szoftver telepítése nélkül hozzáférhetővé válnak. Az AutoCAD-rajzokat közvetlenül az Inventor alkalmazásban, így ismerős Inventor parancsok használatával tekintheti meg és nyomtathatja ki, valamint elvégezheti a szükséges méréseket. A meglévő 2D tervadatok a Másolás és Beillesztés parancsok használatával beépíthetők a 3D tervezési munkafolyammatokba.

AutoCAD blokkok készítése Inventor nézetekből (ÚJ)
A 3D tervezés használatának költségei csökkenthetők az eredetileg kétdimenziós rendszerekkel tervezett projektek módosításakor. Ez a szolgáltatás AutoCAD blokkokat generál az Inventor rajznézetekből, így a részösszeállítások az Inventor segítségével tervezhetők újra, majd az új rajznézetek beépíthetők az eredeti rajzokba.

Sablonok szinkronizálása (ÚJ)
A DWG-fájlok megnyithatók az Inventor programban, és automatikusan létrehozhatók a fóliák, a méretstílusok és a szövegstílusok a DWG-fájlban lévő AutoCAD stílusok alapján, így nagymértékben csökken az ügyfelek szabványainak megfelelő rajzok elkészítéséhez szükséges idő.

Az Inventor és az AutoCAD Mechanical együttműködése
Csökkentheti a piacra kerülési időt és a hibák számát az asszociatív 2D és 3D együttműködés használatával. Ezzel az együttműködéssel az AutoCAD Mechanical szoftverben hozhatja létre az Inventor részegységekről a rajzokat, mivel a felhasználók az eredeti Inventor alkatrészeket és összeállításokat is megnyithatják. Ha a terv megváltozik az Inventor programban, az AutoCAD Mechanical rajz automatikusan frissül.

Mechanical Desktop fájlok importálása (TOVÁBBFEJLESZTETT)
Az Autodesk® Mechanical Desktop® szoftverben készült tervek áttelepíthetők az Inventor programba, - így az alkatrészek, összeállítások és rajzok beépített intelligenciája is könnyedén átvihető. A Mechanical Desktop modellek és rajzok újra felhasználhatóak Inventor alkatrészek, összeállítások és rajzok formájában, miközben megmaradnak az eredeti tervek, kényszerek és rajzi kapcsolatok. Az áttelepítés funkció támogatja az automatikus rajznézet-létrehozást, és észleli a modell és a rajz asszociativitását a megjegyzések, jelenetek, egységbeállítások és más funkciók esetében.

Alkatrésztervezés

A funkcióalapú tervezés hatékonyságát kihasználva az Inventor segítségével a terv funkcionális követelményeire koncentrálhat a 3D modellek létrehozásakor, így rövidebb idő alatt készíthet versenyképes termékterveket. A teljesen asszociatív modellek biztosítják, hogy az alkatrészterv minden módosítása tükröződik az összeállításban és a rajzfájlokban, így a teljes terv és a gyártási dokumentáció is pontos és naprakész marad.

Vázlatkészítés (TOVÁBBFEJLESZTETT)
Értékelheti a különböző tervötleteket, mielőtt létrejönnének a részletes összeállítás- és alkatrészmodellek. Az Inventor vázlatkörnyezetében gyorsan, rugalmasan, 2D ábrák formájában rögzítheti a tervezési ötleteket. A kényszerek és a vázlatmódosítás egyszerűen használható eszközeinek kombinációja lehetővé teszi, hogy kipróbáljon különböző tervötleteket és meghatározza a színt és vonalstílust a tervezési ötletei egyértelmű ábrázolásához.

Sajátosságkészítő
A vontatható alakelemtárak felgyorsítják az áttérést a 3D modellezésre, mivel az alkatrészek könnyű és gyors létrehozását és szerkesztését teszik lehetővé. A sajátosságkészítő segítségével szabadon szerkeszthető Inventor alkatrészek hozhatók létre: az alakzatok egyszerűen bevontathatók a szabványos geometriákat tartalmazó elemtárból.

Asszociativitás
A tervezési változások automatikusan megjelennek a terv összes nézetében, így csökkenthető a hibák száma és hamarabb piacra vihető a termék. Az alkatrészeket és összeállításokat tervezési kapcsolatok kötik össze, így az alkatrészen végzett módosítás az összeállításon és minden kapcsolódó rajzfájlon megjelenik. Emellett az összeállításban végzett módosítások is tükröződnek az alkatrészeken és a rajzfájlokon. Ez azt jelenti, hogy ha társított részegységeket – például alkatrészeket vagy részösszeállításokat – módosít, a változások végiggyűrűznek minden alkatrészen, összeállításon, bemutatón, rajzon és az együttműködő kapcsolódó bővítményeken (például a CNC-eszközhöz készült útvonalakon vagy végeselemes vizsgálatokon).

Fejlett alakleírás (TOVÁBBFEJLESZTETT)
Számos bonyolult geometriát hozhat létre testek és felületek egyszerű kombinálásával. Az Inventor segítségével a felhasználó pontosan meghatározhatja az alakjellemzőket, például az érintést és a folytonosságot. Speciális modellező eszközök is rendelkezésre állnak, például ponthoz végzett pásztázás, n oldalú folt, söprés a felületre merőlegesen, területpásztázás, középvonalon végzett pásztázás, G2-folytonos lekerekítés, teljes lekerekítés és laptól-lapig lekerekítés.

Geometriaelemzés (TOVÁBBFEJLESZTETT)
Jó minőségű felületi jellemzőkkel rendelkező modelleket hozhat létre, és a gyárthatóság érdekében ellenőrizheti a tervadatokat, hogy elkerülje a költséges módosításokat a gyártástervezéskor. A tervek geometriai tulajdonságainak ellenőrzésére átfogó eszközök érhetők el az alkatrésztervben és a szerkesztőkörnyezetben egyaránt. Ezen eszközök közé tartoznak a következők:

 • zebraelemzés sűrűségbeállítással és fejlett megjelenítési pontossággal, amely a felület folytonosságát és érintési irányát mutatja be,
 • Gauss-felületelemzés, amely a felület görbületéről ad visszajelzést,
 • keresztmetszet-elemzés, amely a falvastagságot jeleníti meg, színkódokkal jelölve a minimális és maximális vastagság túllépéseket,
 • ferdeségelemzés, amely színkódokkal mutatja be a ferdeségi szöget a tengely, sík vagy síklap segítségével megadott eltávolítási irányhoz képest,
 • két részegység vagy lap minimális távolságának vizsgálata az összeállításban.

Importálás az Autodesk AliasStudio programból (ÚJ)
Az Autodesk® AliasStudio™ szoftverben készült koncepciómodellek tervadatait felhasználhatja a 3D terméktervek elkészítéséhez szükséges idő csökkentésére. Az AliasStudio programból újra felhasználhatja a görbék és felületek adatait a DWG-importáló és -exportáló eszközökkel, amelyeket mindkét termék tartalmaz. Az Inventor szerkesztési környezetben szerkesztheti az importált felületeket, majd a Szobrászat eszköz használatával beillesztheti őket a 3D alkatrészmodellbe.

Szobrászat eszköz
Az Inventor programból származó felületekkel vagy importált felületekkel gyorsan és egyszerűen módosíthatja az alakokat. Zárt felületekből 3D alkatrész-geometriát építhet, és az importált felületadatokat beépítheti a modellbe a Szobrászat eszközzel, amelynek segítségével anyagok eltávolítása, illetve modellhez való hozzáadása révén módosíthatja a meglévő alkatrészeket.

3D fogók (TOVÁBBFEJLESZTETT)
A terv gyorsan módosítható az intuitív, vontatással működő vázlat- és modellszerkesztéssel. 3D fogók használatakor vontatással szerkeszthetők a parametrikus alkatrészek is. Egyszerűen csak ki kell jelölni egy felületet, és az a fogókkal máris új helyre vontatható.

Lemezalkatrészek (TOVÁBBFEJLESZTETT)
A bonyolult lemezalkatrészek háromdimenziós tervezése felgyorsítható azokkal a speciális funkciókkal, amelyekkel definiálhatók a lemezszerkezetek, például peremezések, élhajlítások, sarokillesztések, szegélyek és sarokkicsípések. Az élláncok kiválasztásával több peremezés is létrehozható egyetlen lépésben. A sokrétű terítékbeállítás és az automatikus sarokillesztés csökkenti a hajtogatott alkatrészmodellek létrehozásához szükséges időt.

Lemezalkatrész-teríték sajátosságai (ÚJ)
Optimalizált terítékek készíthetők a felesleges gyártási költségek kiküszöbölésére. A lemezalkatrész-modellek kiterítésével létrehozhatók asszociatív terítékszerkesztési lehetőséggel rendelkező terítékek, amelyek támogatják a tisztítási műveleteket, például a sarokkicsípéseket a követelmények könnyebb teljesítéséhez.

Lemezalkatrész-lyukasztások elemtára (ÚJ)
A felhasználók definiálhatnak saját elemtárakat a lemezalkatrészek lyukasztásaihoz, amivel szabványosítható a lyukasztáshasználat és csökkenthető a CNC-szerszámok költsége. A táblázatalapú lyukasztások lehetővé teszik, hogy a felhasználók lyukasztáscsaládokat definiáljanak – általában különböző méretű, de azonos alakú lyukasztásokból –, amelyek minden gyártási paramétert tartalmaznak, beleértve a lyukasztás azonosítóját, a lyukasztás mélységét és az alternatív ábrázolások vázlatát.

Lemezalkatrészek mentése DXF-formátumba (TOVÁBBFEJLESZTETT)
A programozás ideje csökkenthető a DXF™-fájlok (CNC használathoz történő) tisztításához szükséges idő minimalizálása révén. A lemezalkatrészek DXF-/DWG-formátumba való exportálása lehetővé teszi az előfeldolgozás és utófeldolgozás beállítását, például a DXF-/DWG-fájlok verzióját, a fólialeképezést, a spline görbék leegyszerűsítéséhez használt felhasználói húrhosszt és a külső XML-fájlokon keresztül történő testreszabást.


Lemezalkatrész API (ÚJ)
Az Inventor API (alkalmazásprogramozási felület) hozzáférést biztosít a CNC-lyukasztások integrációjának magasabb szinten való automatizálásához szükséges teríték és lyukasztás elemtáradatokhoz, így a felhasználók az adatokat átvihetik közvetlenül a gyártásba, és a lehető legkorábban elkezdhetik a termékek gyártását.

Összeállítás-tervezés

Az Inventor program ötvözi a funkcióalapú tervezést a könnyen használható összeállítási eszközökkel, így a felhasználók biztosak lehetnek abban, hogy az összeállítás-tervezés minden alkatrésze és részegysége pontosan illeszkedik. Az ütközésvizsgálattal és a fizikai jellemzők ellenőrzésével már az első lépésben minőségi termékek hozhatók létre. Az Inventor hatékony eszközöket biztosít a nagy összeállítások tervezése által létrehozott adatok ellenőrzésére és kezelésére, így a nagyméretű összeállításokkal dolgozó felhasználók gyorsan végezhetik el feladataikat.

Összeállítások megadása
Az egyes alkatrészek és részösszeállítások gyorsan összeállíthatók a teljes termékstruktúra megadásához és a termék szerelhetőségének ellenőrzéséhez.  Az összeállításon belül az új részegységek beillesztése és elhelyezése kényszerek használatával végezhető el, amelyek rögzítik az elmozduló és a mozdulatlan részegységek közötti kapcsolatokat.

Összeállítás-konfigurációk
Az összeállítás-konfigurációk használatával könnyen tervezhetők és dokumentálhatók a termékcsaládok, és a főösszeállítás alapján különböző változatok hozhatók létre. Az egyes részegységek kihagyhatók vagy lecserélhetők, a méretek, illetve kényszerek értékei pedig módosíthatók. A teljes alkatrész- vagy összeállítás-konfiguráció dokumentálható a Táblázat eszköz segítségével, amely automatikusan létrehozza a paramétertáblázatot a 2D rajzokban.

Nagy összeállítások kezelése
A 3D tervezés előnyei a nagyon nagy összeállítások tervezésekor mutatkoznak meg. A részletességi szint ábrázolásokkal a felhasználó teljes mértékben megszabhatja, hogy mennyi információ töltődjön be a nagy összeállítások használata során. A memóriafelhasználás a részegységek letiltásával korlátozható. A nagy összeállítások kezelésekor a „kapacitásmérő” vizuálisan jeleníti meg az elérhető memória mennyiségét.

(A kép a brazíliai Prensa Jundiai tulajdona.)

Vázszerkezet-készítő (TOVÁBBFEJLESZTETT)
Az ipari gépekhez használt hegesztett vázszerkezetek tervezése és fejlesztése gyorsan elvégezhető. A Vázszerkezet-készítő speciális eszközei megkönnyítik az előre definiált idomacélok elhelyezését, leegyszerűsítik a hegesztett csomópontok készítését és a hegesztések tisztítását, így automatizálják a vázszerkezetek tervezését.

Hegesztett szerkezetek
Lehetőség van a hegesztések 3D modellezésére, amely a hegesztési előkészületek, a hegesztések és az utómunkálatok szimulálásával javítja a minőséget. A hegesztett szerkezetek tervezésére szolgáló átfogó, a kategóriában elérhető legjobb környezet az alábbi lehetőségeket biztosítja:

 • a sarok-, perem- és horonyvarratokat 3D szilárdtestként modellezheti és osztályozhatja,
 • az iparági vagy vállalati szabványokon alapuló 3D megjegyzések automatikusan létrejönnek, akárcsak a kapcsolódó 2D hegesztési jelek a dokumentációhoz.

Elkészítheti a hegesztéshez kapcsolódó elemzéseket és jelentéseket, amelyek a varratok térfogatát és az összes hegesztési varrattípus átfogó ütközésvizsgálatát tartalmazza.

Tartalomközpont (TOVÁBBFEJLESZTETT)
A Tartalomközpont gyors és könnyű hozzáférést biztosít a gyakran használt tartalomhoz, és leegyszerűsíti az összes szabványos vállalati tartalom létrehozását, újrafelhasználását és kezelését. A Tartalomközpont – a mérnöki tartalmak tárolására szolgáló központosított elemtár – könnyen használható tartalomáttekintőjében a kereső- és szűrőeszközökkel gyorsan megtalálhatja a megfelelő alkatrészcsaládokat. A Tartalomközpont több mint 650 000 részegységet tartalmaz, például csavarokat és anyákat, és lehetővé teszi, hogy a vállalatok felvegyék a saját alkatrészeiket és szabványos sajátosságaikat a felhasználói elemtárakba.

Automatikus behelyezés (TOVÁBBFEJLESZTETT)
Gyorsabban végezheti el a szabványos részegységek tervbe illesztését. Az Automatikus behelyezés egykattintásos módszerrel teszi lehetővé az intelligens részegység-elhelyezést, és amint a mutatót egy megfelelő geometria fölé mozgatja, kiválasztja a megfelelő méretű alkatrészt. A grafikus előnézeti kép és az intelligens 3D fogók a Tartalomközpontban elérhető méretek alapján biztosítják az alkatrész méretének lépésenkénti módosítását.

Tervezői nézetek
Nagy, összetett összeállítások használata során nézetek létrehozásával növelhető a termelékenység. Ezekkel a nézetekkel a felhasználók csak az adott feladathoz szükséges összeállítás részegységekre koncentrálhatnak. Könnyen elkülöníthetők bizonyos alkatrészek vagy részösszeállítások, és ezek a nézetek rögzíthetők a tervezőcsapat többi tagja számára – így mindenki azt és akkor látja, amikor szüksége van rá.

Részegységek másolása
Javítható az alkatrészek és összeállítások korábbi tervekből történő újrafelhasználásának lehetőségeis. A Részegységek másolása segédprogram a teljesen új összeállításokban segíti a felhasznált részösszeállítások és alkatrészek újrafelhasználását. A segédprogram automatikus elnevezési funkciója felépíti az azonos, illetve a kihagyott alkatrészek és összeállítások neveit. A részegységek másolásakor a szoftver az alkatrész- és részösszeállítás-szintű információk mellett a munkasajátosságokat, a kényszereket, az iTárs kényszereket, a hegesztéseket és az összeállítási sajátosságokat is lemásolja.

Beszállítók tartalomközpontja
Csökkenthető a szabványos részegységek tervbe helyezéséhez szükséges idő. A Beszállítók tartalomközpontja több, mint 100 vezető gyártó részegységeihez biztosít hozzáférést az interneten keresztül. Az egyszerűen használható áttekintő gyors és könnyű hozzáférést nyújt a valódi Inventor formátumú adatokhoz, és teljes mértékben beépül az Autodesk Inventor Tartalomközpontba.

                                                                                                                      

Design Doctor (TOVÁBBFEJLESZTETT)
A 3D modellben előforduló hibák kijavítására kifinomult diagnosztikai eszközök használhatók, amelyek felismerik a lehetséges tervezési problémákat és javítási lehetőségeket kínálnak fel. A továbbfejlesztett Design Doctor™ szolgáltatás elkülöníti az ellentmondó kényszereket a figyelmet igénylő területek kijelöléséhez.

Design Accelerator (TOVÁBBFEJLESZTETT)
Túlléphet a 2D rajzkészítésen és a 3D modellezésen, a szokványos geometriai leírás (vonalak, ívek és körök) és kényszerek helyett a gépészeti kapcsolatokra épülő alkatrészek használatával. A mérnöki kézikönyv, a gépészeti számítások és a részegységkészítők az új Design Accelerator részei, amelyek segítik a valós attribútumokon, például a sebességen, teljesítményen és anyagjellemzőkön alapuló alkatrész- és összeállítás-készítést.

Részegységkészítők (TOVÁBBFEJLESZTETT)
A gyakran használt gépelemek tervezését, elemzését és létrehozását funkcionalitási és specifikációs követelmények alapján végezheti el. Az alkatrészeket és összeállításokat valós tervezési paraméterek, például teljesítmény, sebesség, nyomaték, anyagjellemzők, üzemi hőmérsékletek és kenési feltételek alapján hozhatja létre. Az Inventor szoftver gépészeti kötésekhez, tengelyekhez és agyakhoz, o-gyűrűkhöz, fogaskerékhajtásokhoz, szíj- és lánchajtásokhoz, mozgatóorsókhoz és rugókhoz biztosít részegységkészítőket.

Gépészeti számítások (TOVÁBBFEJLESZTETT)
Kiküszöbölheti a költséges, állandóan ismételt munkavégzést és még hatékonyabbá teheti a tervezést a könnyen használható online mérnöki útmutatókkal és elemzőeszközökkel. A matematikai képleteken és fizikai elméleteken alapuló gépészeti számítások interaktív készlete mind a tervezésben, mind a gépészeti rendszerek ellenőrzésében felhasználható. A szoftver hegesztéshez és forrasztáshoz, siklócsapágyakhoz, lemezekhez, illesztésekhez és tűrésekhez, fékekhez és szorítókötésekhez használható számításokat tartalmaz.

Tervezési és gyártási dokumentáció

Az Inventor a rajznézetek automatikus létrehozásával és a rajzok befejezésére szolgáló átfogó eszközökkel a termelékenység újabb szintjére emeli a gyártást és a dokumentáció készítést. Az Inventor rajzkezelője az összes nagyobb rajzszabványt támogatja, így nagymértékben csökkenti a szabványoknak megfelelő rajzok elkészítéséhez szükséges időt, és hozzájárul a tervek gyorsabb elkészítéséhez.

Automatikus rajznézetek (TOVÁBBFEJLESZTETT)
A rajzok elkészítésének ideje nagyon nagy mértékben csökken a hagyományos 2D módszerekhez képest. Az Automatikus rajznézetek funkció a következő lehetőségeket nyújtja a felhasználók számára:

 • a rajzlapon szükséges nézetek, például az elölnézet, az oldalnézetek, az izometrikus nézetek, a részletek, a metszetek és a segédnézetek kiválasztása után az Inventor elvégzi a geometria vetítését, a takart vonalak megjelenítése pedig átfogó beállításokkal szabályozható a részegységek szintjén,
 • a méretadatok 3D modellből történő kinyerésével gyorsan elhelyezhetők a méretek, így az izometrikus nézetek méretei is, az Inventor pedig elvégzi a méretek frissítését a 3D modell változásai esetén,
 • a méretek, megjegyzések és 2D rajzjelek átfogó készletével gyorsan és rugalmasan készíthetők el a rajzok,
 • vetített rajznézetek hozhatók létre az összeállítások lehetséges állapotainak megjelenítéséhez.

A szoftver támogatja a műszaki rajzszabványokat, többek között az ANSI, BSI, DIN, ESKD, GB, ISO és JIS szabványokat.

Automatikus rajzfrissítés
Az automatikus rajzfrissítéssel csökkenthető a hibák és a szükséges kézi ellenőrzések száma. Az Inventor a rajznézeteket az eredeti részegységekhez társítja, így az alkatrész vagy összeállítás bármilyen megváltozása automatikusan megjelenik a rajzban. Az Inventor a rajzi erőforrások, például a címpecsétek, keretek és vázlatjelek globális frissítését is támogatja.

Lemezalkatrészek gyártási rajzai (ÚJ)
A lemezalkatrész-gyártási műveletek támogatásához gyorsan létrehozhatók a pontos gyártási rajzok. A kulcsfontosságú gyártási információkat – a hajlítási szögeket és sugarakat, valamint a lyukasztási irányt, szöget, azonosítót és a lyukasztó szerszám mélységét – a 3D modell hordozza, a hozzá tartozó gyártási rajzok pedig közvetlenül hivatkoznak ezekre. A hajlítási és lyukasztási táblázatok egyetlen paranccsal beilleszthetők a rajzba. A rajzkezelő alternatív lyukasztási ábrázolásokat és a hajlítási irányokhoz tartozó megjegyzéseket is támogatja a hajlítási vonalak rajzstílusokkal történő megrajzolásához.

Darabjegyzék (TOVÁBBFEJLESZTETT)
A költségekkel és az erőforrásokkal kapcsolatos döntések támogatása érdekében idejében elkészítheti a részegységek pontos listáját. A pontos mérnöki DBJ-adatokkal egyszerűsítheti a termék gyártásra való kiadását. A darabjegyzék funkció a vásárolt- és gyártott alkatrészek, köztük a virtuális részegységek összeállítás- és részösszeállítás-szintű kezeléséhez használható információforrás. A szoftver időtakarékos szolgáltatásai tartoznak a következők:

 • automatikus számozás, amely támogatja a számok és betűk használatát, valamint a tételszámok felülírását,
 • virtuális részegységek, például ragasztók vagy festékek anyagdefiníciói.

Anyagok közvetlen szerkesztése a DBJ-táblázatban, ami lehetővé teszi egyszerre több tétel anyagának megváltoztatását.

Asszociatív alkatrészlista
A pontos alkatrészlisták automatikus generálása és frissítése a hagyományos 2D módszerekhez képest nagyon rövid idő alatt történik, és gyakorlatilag kizárja az emberi hibák lehetőségét. Az asszociatív alkatrészlisták használatával pontos alkatrészlista tartható fenn, amely az alkatrészek és részösszeállítások mennyiségeit tartalmazza. Ezt a listát a szoftver automatikusan frissen tartja, rendszerezi és átviszi a rajz alkatrészlistájába. Tételszámok-buborékok és tételszámok gyorsan hozzáadhatók az összeállítási rajzhoz, a felhasználók pedig nagyobb rugalmasságot élvezhetnek az alkatrészlisták testreszabása során, így könnyebbé válik a vállalati szabványok betartása.

Többlapos nyomtatás
Az Inventor többlapos nyomtatás funkciójával optimalizálhatja a papírfelhasználást és csökkentheti a nyomtatás beállításának idejét. A többlapos nyomtatás kezelője automatikusan elrendezi a tervlapokat, és egy olyan összetett nyomtatási fájlt hoz létre, amely a választott papírméretnek megfelelően optimalizálja a tervlapok elrendezését. E nyomtatási fájlok kinyomtathatók közvetlenül, vagy elmenthetők egy kötegfájlba.

Műszaki illusztrációk
Az Inventor bemutatókörnyezetének használatával gyorsan létrehozhatók műszaki illusztrációk, folyamatábrák, oktatóanyagok, alkatrészleírások, szerelési utasítások és bemutatóvideók az üzemben dolgozó szerelőcsapatok oktatásához.

Együttműködés és kommunikáció

Az Inventor program lehetővé teszi a tervadatok hatékony és biztonságos átvitelét, így támogatja az együttműködést a különböző szakágak, többek között az ipari tervezés, a terméktervezés és a gyártás résztvevői között. A teljes beszállítói láncban fejleszthető a kommunikáció, miközben ellenőrzött és biztonságos körülmények között tarthatók a jogvédett tervadatok.

Integráció az Autodesk Vault-rendszerrel (TOVÁBBFEJLESZTETT)

Az Autodesk® Vault adatkezelő szoftver a munkacsoportok központi adatkezelő alkalmazása, amely biztonságosan tárolja és kezeli az éppen kidolgozás alatt álló terv adatait és a hozzá kapcsolódó dokumentumokat. A tervek újrafelhasználásának ösztönzésével maximalizálhatja vállalata tervadatokba eszközölt befektetéseinek megtérülését.

Autodesk Productstream (TOVÁBBFEJLESZTETT)
A vállalat terveinek a teljesség, a pontosság és a jóváhagyási folyamatok betartása mellett a megfelelő időben és hatékonyan kell gyártásba kerülniük. Az Autodesk® Productstream® szoftver a mérnöki változások és darabjegyzékek kezelésével automatikussá teszi a kiadási folyamatot, miközben a mérnöki osztály folyamatosan felügyelheti a tervadatokat.

Autodesk Inventor Studio (TOVÁBBFEJLESZTETT)
Az Inventor tervezési környezetben jó minőségű, valósághű renderelések és animációk létrehozásával fejlesztheti a kommunikációt az ügyfelekkel. Az Autodesk® Inventor™ Studio a tervezőmérnököknek közvetlen hozzáférést biztosít ehhez a speciális és általában költséges szolgáltatáshoz. A Tükrözés és Forgóasztal eszközök, valamint az egyszerűsített felhasználói felület csökkentik a ciklikus animációk beállításához és létrehozásához szükséges időt.

TOVÁBBFEJLESZTETT DWF-fájlok közzététele
A DWF™-technológia használatával fejleszthető a termék minősége, csökkenthető a piacra jutási idő és az újratervezések által okozott költség, valamint egyszerűsíthető a kommunikáció a szállítókkal, a beszerzésben résztvevőkkel és más beszállítói partnerekkel. A gyártó partnerek számára könnyedén közzétehető a szükséges információ, beleértve a szerelési animációkat; a részletes, lépésenként bemutatott szerelési leírásokat és a darabjegyzékeket tartalmazó 2D rajzokat és 3D modelleket.

DWF-jelölők (ÚJ)
Könnyen nyomon követhetők, kezelhetők és ellenőrizhetők a különböző jelölések és tervezési módosítások a tervellenőrzési folyamat során. A DWF-jelölők közvetlenül az Inventor rajzok alá vetíthetők, a tervek elláthatók állapotjelölőkkel és elvégezhetők a szükséges módosítások. A felhasználók így újból közzétehetik a rajzokat vagy visszavezethetik a változásokat a tervellenőrzés során a folyamat lezárásához.

AEC-adatcsere
Az AEC (Architecture, Engineering, and Construction - építészet, mérnöki munka és kivitelezés) adatcserét megvalósító eszköz leegyszerűsített 3D ábrázolásokat, intelligens kapcsolódási pontokat és további információkat hoz létre és tesz közzé az AutoCAD® MEP szoftver fájlformátumában. A felhasználóknak lehetősége van a 3D geometria exportálására az AutoCAD® Architecture szoftverbe, a Revit®-alapú szoftverekbe és az AutoCAD szoftverbe.

Autodesk Inventor View
Az alkatrészek, összeállítások és rajzok kiváló minőségű megtekintési és nyomtatási lehetőségeivel a teljes csapat számára elérhetővé válnak a tervek.

Importálás/exportálás különböző formátumokba (TOVÁBBFEJLESZTETT)
Az Inventor szoftver a tervek és rajzi információk importálásához és exportálásához támogatja az iparági szabványok szerinti adatátvitelt. Hatékonyabban működhet együtt a beszállítókkal és az ügyfelekkel, mivel megoszthat és felhasználhat más 3Ds CAD-/CAM-rendszerekből származó adatokat. Importálhat DWG, DXF, ProE®, SAT, IGES és STEP formátumú fájlokat. Az alkatrész- és összeállításfájlokat exportálhatja SAT-, IGES-, STEP-, STL-formátumokba, valamint az Autodesk Streamline® együttműködési projektmenedzsment megoldásba. Emellett exportálhat rajzfájlokat is, például DWG (teljes fólialeképezéssel), DWF- és DXF-fájlformátumokba.

Szerkesztőkörnyezet
Csökkenthető a ügyfelek által átadott adatfájlok vizsgálatához és javításához szükséges idő. Az Inventor szerkesztőkörnyezet nagy STEP- és IGES-adatkészletek hibatűrő importálását biztosítja. A rendszer része egy karantén, amely a geometriailag problémás példányokat, például nyújtott felületeket és nem illeszkedő határvonalgörbéket különíti el. A szerkesztőkörnyezet átfogó eszközkészletével megvizsgálhatja, módosíthatja és kijavíthatja a karanténban lévő elemeket, beleértve a szilárdtesteket, felületeket, drótvázakat és pontokat. Az adatkészletek kijavíthatók és előléptethetők 3D alkatrészmodellé, felületté vagy 3D drótvázzá.

Testreszabás és automatizálás

Hozza ki a legtöbbet a 3D technológiai befektetéseikből, és igazítsa az Inventor szoftvert a vállalat tervezési szabványaihoz és mérnöki folyamataihoz! A konfigurálható stílusok a rajzok szabványosításával növelik a sebességét és a termelékenységét. Az egyéni részegységeket közzéteheti a Tartalomközpontban, így biztos lehet abban, hogy a tervezők a megfelelő részegységeket használják fel, valamint a gyakori feladatok elvégzését egyéni eszközök létrehozásával teheti zökkenőmentessé.

Stílusok (TOVÁBBFEJLESZTETT)
A stílusok segítségével egyszerre megváltoztathatja egy teljes dokumentum formázását, így felgyorsul a munka, és könnyebben igazodhat a vállalati szabványokhoz:

 • a stílusok a formázási jellemzők, például a betűméret, szín, szabványok és vonaltípusok, összessége,
 • a stílusok könnyen elnevezhetők és tárolhatók sablonként,
 • a stílusok használatával a rajzi formátumok összes jellemzője szabályozható,
 • egy stílus alkalmazásakor a szoftver a stílusban található összes formázási utasítást azonnal alkalmazza.

A gyakran használt stílusok beállíthatók a teljes projektcsapat számára.

A Tartalomközpont közzétételi eszközei
Gyorsan létrehozhat és közzétehet hatalmas alkatrész-katalógusokat. A Tartalomközpont közzétételi eszközei közé tartozik egy szerkesztőkörnyezet és a nagy adathalmazok tömeges feldolgozásának lehetősége, így zökkenőmentessé válik a vállalati alkatrészek és a beszállítók katalógusainak elkészítése és közzététele. A tartalomközpont eszközeivel intelligens alkatrész-katalógusok is összeállíthatók.

Feladatütemező (TOVÁBBFEJLESZTETT)
Az ismétlődő és a nem hatékony feladatok automatizálásával növelhető a termelékenység. Az Inventor Feladatütemező lehetővé teszi a felhasználók számára egy vagy több (kötegelt) automatizált feladat ütemezését, például:

 • AutoCAD, Mechanical Desktop és Inventor fájlok áttelepítését,
 • összeállítások és rajzok frissítését,
 • nyomtatási feladatokat,
 • az IGES- és STEP-fájlok importálását és exportálását,
 • a DWF-fájlok közzétételét,
 • a DWG-fájlok importálását és exportálását,
 • felhasználók által definiált feladatokat,
 • fájlok feltöltését és leadását a Vault tárba,
 • fájlok lefoglalását és letöltését a Vault tárból.

Nyílt API (TOVÁBBFEJLESZTETT)
Az Inventor jól dokumentált API-val segíti a különleges munkafolyamatok automatizálását. A tervezési és kirészletezési műveletek hatékonyságának növelésével vállalata egyedi igényeinek is megfelelhet. A rajzkezelő API használatával automatizálhatók a gyakran használt kirészletezési munkafolyamatok és csökkenthető a műhelyrajzok elkészítéséhez szükséges idő. A rajzkezelő API teljes hozzáférést biztosít a rajznézet geometriáihoz és a parancsokhoz, amelyekkel részleteket, méreteket és feliratozási rajzelemeket hozhat létre. A programozási felület a kiválasztási szűrők vezérlésére használható eszközöket is kínál, és a rajzkezelő objektumaihoz egyéni attribútumok hozzárendelésével bővíti ki az Autodesk Inventor adatmodellt.

Oktatóanyagok

Oktatóanyagok
Az Inventor számos referenciadokumentumot és oktatóanyagot tartalmaz, amelyek segítségével felhasználóink szinten tarthatják ismerteiket és a lehető legrövidebb idő alatt a lehető legtöbbet hozhatják ki a 3D tervezőkörnyezetből. Új készségeket sajátíthatnak el, utánanézhetnek egyes eljárásoknak vagy eszközöknek és megtekinthetik a legfrissebb tippeket és trükköket, amelyekkel fenntarthatják termelékenységüket.

Fejlett súgórendszer (TOVÁBBFEJLESZTETT)
A 3D tervezésre való átállást felgyorsítja a környezetérzékeny súgórendszer. A fejlett súgórendszer egyszerűbben használható, mivel a továbbfejlesztett navigáció és a profilok a felhasználói profil alapján biztosítják a megfelelő információt.

Gyakorlatok és készségfejlesztők (TOVÁBBFEJLESZTETT)
A továbbfejlesztett oktatómodulok, például animációk és készségfejlesztők használatával bővítheti ismereteit és fejlesztheti tervezői készségeit.

eLearning
A tanulási folyamat felgyorsítható a gyakorlatokhoz és ajánlott módszerek leírásához való rugalmas hozzáférés révén. Az Autodesk® Éves Szoftverkövetés részét képező eLearning rövid gyakorlófeladatokat tartalmaz.

Mérnöki kézikönyv
Időt takaríthat meg a műszaki képletek, táblázatok és szabványok keresése során. A Mérnöki kézikönyv egy átfogó online referencia, amely műszaki elméleteket, képleteket és algoritmusokat tartalmaz, valamint egy gyártástechnikai tudástár, amely az Inventor bármely környezetéből könnyedén elérhető.

Telepítési útmutató (ÚJ)
Az Inventor telepítése a lehető legkisebb idő- és energiaráfordítással elvégezhető. Nem számít, hogy teljesen új telepítésről vagy az Autodesk Inventor 2008 verzióra történő frissítésről van szó, ez a könnyen áttekinthető füzet minden szükséges információt tartalmaz.

Rendszerkövetelmények

Az alábbi rendszerkövetelmények javasoltak az Autodesk® Inventor™ szoftver használatához.

Ajánlott rendszerkövetelmények

Az Autodesk Vault használatával együtt

Alkatrész- és összeállítás-tervezés (1000 alkatrész alatt):

  Intel® Pentium® 4, Xeon™ vagy AMD Athlon™,  2 GHz vagy gyorsabb processzor

  3,5 GB vagy több szabad hely a merevlemezen (a telepítéshez)

  1 GB vagy több RAM

  128 MB vagy több memóriával, DirectX vagy OpenGL támogatással rendelkező grafikus kártya

Nagy összeállítások modellezése (1000 alkatrész felett)

  Intel® Pentium® 4, Xeon™ vagy AMD Opteron™,  3 GHz vagy gyorsabb processzor

  3,5 GB vagy több szabad hely a merevlemezen (a telepítéshez)

  3 GB vagy több RAM

  128 MB vagy több memóriával, DirectX vagy OpenGL támogatással rendelkező munkaállomás-szintű grafikus kártya

Támogatott operációs rendszerek

  Windows® 2000 Professional SP4

  Windows® XP Professional SP1, SP2

  Windows® XP Professional x64 Edition (1)

  Egyéb követelmények

  DVD-meghajtó.  Az Autodesk Inventor szoftver csak DVD lemezen kapható. Amennyiben CD-n szeretné megkapni a programot, akkor a termék megvásárlása után küldje vissza az Autodesknek a szoftver dobozában található válaszlapot!

  Tekintse át az Autodesk által ajánlott videokártyák listáját a http://www.autodesk.com/inventor-graphic-cards weblapon!

  Internetkapcsolat a webes letöltésekhez és a szoftverkövetési funkciók eléréséhez.

  Microsoft Internet Explorer 6 SP1 vagy újabb

  Microsoft Excel 2000 vagy újabb az iRészegységek használatához, a menetek testreszabásához és a táblázatvezérelt tervekhez.

  NetMeeting® 3.01 vagy újabb a webes csoportmunkához.

  Az Autodesk olyan beállítások használatát javasolja, amelyek lehetővé teszik, hogy a Microsoft Windows kezelje a virtuális memóriát.  Mindig érdemes a rendszermemória legalább kétszeresének megfelelő szabad lemezterületet biztosítani.

Megjegyzés: A fenti követelmények javasoltak az Autodesk Inventor szoftver hatékony használatához. Az alábbi minimális rendszerkövetelmények az Autodesk Inventor oktatási célú vagy kis összeállítások tervezésére történő használatára vonatkoznak: Intel Pentium® Xeon® vagy AMD Athlon™ 512 MB memóriával és 850 MB szabad lemezterülettel az Autodesk Inventor használatához, és további 700 MB szabad lemezterület az Autodesk Inventor Professional csomaghoz. A Tartalomközpont telepítése legalább további 1,5 GB lemezterületet igényel, és a helyi munkaállomáson vagy egy központi szerveren is elhelyezhető, hogy több felhasználó hozzáférhessen.


 
Login
  


Jelenleg névtelen látogatóként van az oldalon. Ha regisztrált felhasználónk, lépjen be a rendszerbe, ha még nem regisztrálta magát, most megteheti. A regisztráció egyszerű, gyors (azonnal működik !) és ingyenes, biztosítja a leírások, árlisták, letöltések elérését !
(Kérjük engedélyezze a cookie-k használatát)

Kapcsolódó anyagok

Az Autodesk Inventor 2008 újdonságai | Belépés/Regisztráció | 0 hozzászólás
Minden egyes hozzászólás a szerző saját nézőpontját tükrözi. A honlap üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal annak tartalmáért.